Camino 2016

En helt privat hjemmeside

Uinteressant for de fleste, men sjov at lave

I februar 2016 fyldte Helle rundt. Det er en velbevaret hemmelighed, hvor rundt, men af den nære familie og nogle gode venner, fik hun et af sine ønsker opfyldt, en tur på  Caminoen i Nordspanien.


Det var jo en rund fødselsdag, og ikke den første af slagsen, så turen på Caminoen blev bestilt i luksus udgaven, hvor bagagen bliver kørt fra overnatning til overnatning, og kun dagens bagage bæres. Vi starter i Sarria og slutter efter 125 km i Santiago De Compostela.


Afrejse fra København den 02.05.2016, men der skulle lige lidt km. i benene først.

Selv om der skal trænes, så skal arbejdet passes, men senere gik det da derud af igen, hehe.


Området denne dag var syd for Lejre, ikke noget kedeligt sted at nyde solen.


Om få dage er det Spanien, så må vi se hvordan det går.

Det meste af udstyret til turen havde vi i forvejen, men i marts måned købte vi hver et par vandrestøvler, der er lidt lettere end dem vi bruger om vinteren.

 

Grejet udvikles jo hele tiden, og i løbet af de seneste år er der kommer rygsække der holdes fri af ryggen. Sammen med marinould på overkroppen, giver rygsækken den bedst tænkelige komfort.


Disse sten, på billedet th., skulle blive faste følgesvende de næste dage, men de stod så tæt, at kilometertælleren hurtigt kørte nedad. På nogle af stenene var afstandsskiltet forsvundet.


Tænk at de samme mennesker der vælger at gå på Caminoen også stjæler den slags souvenirs. Det er lidt lavt, og for os ufatteligt.

Vi kunne lige nå en halv arbejdsdag inden turen gik til Madrid og videre til lufthavnen i Santiago de Compostela for med bus at køre til vores startsted i Sarria og sove en enkelt nat før den første del af vandreturen.

Når der pakkes er det jo både vigtigt at have det hele med, og samtidig ikke pakke en kuffert som til en charterferie.


Vi skulle jo kun bære det vi skulle bruge i løbet af den enkelte dag, og kunne fiske andet op af kufferten på hotellet inden næste dags vandring.

Vejrudsigten blev studeret.......det kunne være rart at slippe for regntøjet i rygsækken.

For at kunne bo på herbergerne på ruten, skal man have et pilgrimspas. Vi havde jo booket hoteller, så passet behøvede vi strengt taget ikke, men vil man have det endelige bevis på præstationen, så skal passet være stemplet undervejs.


Nogle steder bliver passet stemplet meget omhyggeligt, andre steder må man gøre det selv, der står bare et stempel på bardisken.

Vores tur bestod af 5 dages vandring på i alt ca. 125 km. Distancerne var på 25 - 33 km. Det lyder ikke som alverden, og er det vel heller ikke, men for alle os der lige har forladt den 5-hjulede kontorstol, så bliver det alligevel til lidt, specielt når man lægger det sammen med etapen fra dagen før. På 3. dagen vil kroppen bare ikke ud af sengen........den ved hvad der venter, 30 km. i regnvejr.

Sokker, støvler og fødder skal forkæles i alle pauser, mens deres ejemand nyder en velfortjent kop kaffe på en af de utallige caféer der er på Caminoen.Med fordel kan man medbringe et par ekstra sokker på dagens vandring. Så er man sikker på at kunne forsætte efter pausen med tørre fødder.

I Danmark, Norge og Sverige er det efterhånden helt almindeligt at kirker er aflåste, selv dem man kalder vejkirker. Besynderligt nok gør det samme sig gældende for kirkene i mange af de småbyer vi kom igennem. Aflåste kirker på verdens mest kendte pilgrimsrute - det var en overraskelse.

Desværre er det nok nødt til at være sådan indtil folk bliver bedre til at kende forskel på dit og mit. Ærgeligt for os der holder af den ro der næsten altid er i en kirke.

På kortet er indtegnet pilgrims-ruterne der slutter i katedralen i Santiago de Compostela.


Grunden til at pilgrimmene skulle slutte netop i denne katedral kan man læse meget om mange steder, men kort fortalt, så er det her (vist nok) apostelen Sankt Jakob er gravlagt.


Hans knogler opbevares i en sølvkiste der kan ses ved særlige lejligheder.


Fællesnavnet for alle vejene til Jakobs grav er derfor Jakobsvejen.


Graven har været valfartssted for pilgrimme siden middelalderen

Hvad er Caminoen, og hvor lang er den? Det er et spørgsmål med mange svar, og vi tror ikke nogen kan tage patent på det rigtige. Et af de bedste svar vi har set er, at Caminoen strækker sig fra katedralen i Santiago de Compostela tilbage til det sted hvor du starter.

For at få dit Compostela skal du dog have gået mindst 100 km. eller cyklet mindst 200 km.

Det forlyder, at spaniolere "skal" gå strækningen og deres Compostela vedlægges ofte jobansøgninger. Vi testede påstanden hos vores unge guide på vores en-dagstur til Fisterra - den er god nok.

Vores pilgrimstur gik fra Sarria - Portomarín - Palas de Rei - Arzúa - Lavacolla - Santiago de Compostela.

Det blev til en stor oplevelse at mærke den stemning der var på ruten. Alle går der med det samme formål, på hver sin måde og med hver sin baggrund. Vi fik lært meget til vores - måske - næste tur, f. eks:

- Målet er ikke Santiago de Compostela, men vejen dertil.

- Vi skal ikke tage turen i gruppe, og det til trods for at vi var sammen med super hyggelige og rare folk.

- Vi skal reflektere meget mere over bare det at gå.

- Vi skal tage flere små, og store, pauser, hvor vi kan nyde stemningen og forkæle vores fødder.


Ellers kan turen blot anbefales, og ovenstående er blot vores erfaring. Dine bliver sikkert nogle andre.


Billederne herunder er indtryk fra turen, både vandringen på Caminoen og vores tur til Fisterra.

At få sit Compostela betyder meget for nogle, og intet for andre. Da vi ankom til Santiago de Compostela var der mere end to timers kø for at få dokumentet, så vi besluttede at høre til den sidste gruppe. Da vi kom hjem fra vores tur til Fisterra var der imidlertid ingen kø, eller næsten ingen, så vi stillede op til kontrol af vores pilgrimspas.

Sådan ser det ud når man står næsten forrest i køen.

Han ser lidt skeptisk ud, men passet blev godkendt.

Også Helles pas blev tjekket grundigt.

Sådan så vi ud da vi fik vores Compostela.......og sådan ser de ud.


Bliv ikke overrasket hvis vi gør det igen.